2010. febr. 18.

parkett - vol 2.


Függönyt, fejeket fel, érkezik a második felvonás. Lesz itt csupanő, csupacsáb, csipetnyi destruktív vadulás, meg egy kis csavargós bohócság. (A jelenetek ezúttal is kattintásnyira, a képekbe ágyazva.)



6) Nana Kleinfrankenheim - Vivre sa vie

Nos, az egyszerűen kurvaszép tud lenni, ha egy nő egymagában táncol. Már ha van benne valami érzékien őszinte, valami fesztelen kitárulkozás, de azért mégsem közönséges magamutogatás. Mondjuk, ha egy lány szépségének tudatában kelleti magát kislányosan pimasz és egyben bájosan frivol táncával, nyilvános helyen, olyan férfiak előtt, akik szinte tudomást sem vesznek róla. Hát abban van valami tragikus szépség.



7) Mia Wallace - Pulp Fiction

Vagy nézzünk egy másik példát a vonzó női táncmagány filmvászonra festésére. Egy törékenynek látszó, de mégis makacsul öntudatos és erős jellemű nő illegeti magát, eksztatikus érzelmi állapotban, egy számára jól ismert és sokat jelentő, érzelmileg megindító nótára, borzasztóan hamisan, de megdöbbentően mély átéléssel énekelve a szöveget. Magába feledkezve, arcvonásai finom változásainak, könnyed mozdulatainak elragadó szépségéről mit sem sejtve, kilépve a valós térből és időből, egy olyan lelki dimenzióban, ahol egyedül csak a szám és ő létezik. Ő a zenében és a zene őbenne. Gyönyörűszép, amikor a női lélek és a zene ilyen harmonikus, természetes módon talál egymásra. És ahogy mindez a filmvásznon néhány jól eltalált, „rögtönzött” mozdulatban kifejeződhet. Szóval éljen mindörökké a magányosan táncoló lányok földöntúli szépsége.



8) Frida Kahlo & Tina Moldotti - Frida



Ha egy magányos nő tánca csodaszép tud lenni és fájdalmasan vonzó, akkor két nő tánca méginkább döglesztő, valamiféle leírhatatlan esztétikai és emocionális gyönyörűséget tud sugározni. Erre kiváló bizonyíték az elragadó egyéniségű és tehetségű mexikói festőnő, Frida Kahlo életét feldolgozó film tangójelenete, melyben a Fridát alakító Salma Hayek lenyűgöző táncot lejt a fotográfus barátnőt játszó Ashley Judd-dal. Csodálatosan egyedi erotikájú, mély érzelmi töltésű, erős jelenet ez a filmben. Ez is olyan, amit látni kell.



9) Tracey Berkowitz - The Tracey Fragments


De hát a női szereplő ugye a filmvásznon megjelenhet "aszexuális" táncosként is. Rángatózó hústestként a mélyen gyökerező szellemi motivációk és kitörő érzelmek vonzásában.
A Tracey Fragments egy izgalmas képi világú, töredékekben elbeszélt monodráma, melyben egy zaklatott lelkiállapotú, súlyos érzelmi válságban sodródó fiatal lány magányos, kétségbeesett utazása során megosztja magát velünk, személyisége és története darabkáit, őrült gondolatisággal, zabolátlan költőiséggel előadva szubjektív világát, lefestve történetének könyörtelen valóságát. A kíméletlen kitárulkozások, a fájdalmas emlékidézések során agyát és szívét nyers valójában tálalja a nézőnek, miközben egyenesen a szemébe nézve mesél, megtört reménytelenséggel, gátlástalan őszinteséggel. A szerepet pedig mintha csak Ellen Page-re szabták volna, elképesztő hitelességgel játssza a reménytelen hajszában egyre mélyebb testi és lelki fájdalmakat tapasztaló Traceyt.
Na és ez a lány, ez a melankolikusan szép és tragikusan egyedi mese főszereplője képzeletben táncra perdül, méghozzá nem is akármilyenre. Olyanra, mely robbanásig van telve neurotikus feszültségével, kitörésre váró vágyaival és ösztöneivel. (A fejben játszódó táncból egyébként csak néhány kép van bevágva a filmben gyors egymásutánban, illusztratív jelleggel, de a youtube-on fenn van az egész leforgatott jelenet, amelyből válogatták a fotókat, és szerintem önmagában is kurvajó ez a videó, nemcsak a szerep tükrében.)



10) The Tramp - The Gold Rush


Utolsóként (nem fontossági sorrendet tükröz ez a topten dolog, csak egyszerű felsorolásról van szó) következzen a szívemhez egyik leginkább közel álló filmes figura, a halhatatlan néma mesék és egyedi érzésvilágú paródiák mestere, a csámpásan szerencsétlen humorhobó legendás figurájának megalkotója: a jó öreg Charlie. Rögtönzött asztaltánca baromi egyszerű és ötletes, szellemes és könnyed. Egyébként Johnny Depp interpretálásában sem rossz ez a kiflitánc, sőt! A Benny és Joon c. filmben figyelemreméltó stílusérzékkel, mély átéléssel hozza a pantomimes mimózát.Teljes szívbelopás.



10+1) Benny - Benny & Joon



2 megjegyzés:

  1. Nem illik a felsorolásba, mert az előzőbe lenne jó, de ezt hogy hagyhattad ki?

    http://www.youtube.com/watch?v=NGoqrRp9lLM

    VálaszTörlés
  2. haha! éljen a mamushka!

    a tracey-t amúgy ajánlom figyelmedbe, szerintem tetszene. nagyon érdekes a képi struktúrája, helyenként egészen képregényszerű.

    VálaszTörlés